Soutěž o nejlepší štrúdl

Myslíte si, že právě Vy pečete ten nejlepší štrúdl? Všichni, co ochutnali, nešetřili slovy chvály? Tak neváhejte a přihlaste se do naší soutěže o nejlepší štrúdl. Čekají na Vás hodnotné dárky.

Recepty 2016

Hruškový štrúdl

Marika Šupálková

Ingredience:

Těsto: 250 g tvarohu, 250 g másla, 1 žloutek, citrónová kúra z jednoho citronu, vanilkový lusk, 300 g hladké mouky, půl kypřícího prášku

Náplň: 10 středních hrušek, trocha rumu, 1 lžíce skořice, půl pudinku s skousky vanilkového lusku, 80 g rozinek namočených v rumu, 70 dkg cukr krupice

Postup

Těsto vypracovat rukama a rozdělit na dvě části. Vyválet z půlky tenké placky celkem tedy 4 placky. Celou jednu placku potřít hruškovou náplní zakrýt druhou plackou a doprostřed dát zase náplň. Pozor ať na konci není moc těsta, ať je tam náplň. Rádýlkem udělat stejný počet proužků a pak z jedné a druhé strany na střídačku přetáčet (vrtulky) a přehnout přes celý štrůdl a POZOR TĚSTO NEDÁVAT NASEBE ALE VEDLE SEBE!!! Potřít žloutkem. Ze začátku péct na 200 stupňů, pak stáhnout na 180 stupnů. Potřít rozehřátým máslem, až se vytáhne z trouby.

Pikantní štrúdl s domácím pestem - štrúdl roku 2016

Petra Schneiderová

Ingredience:

Domácí pesto: hrnek sušených rajčat, nasekaná bazalka, hrst piniových ořechů, 2 stroužky česneku, pepř, parmazán, olivový olej

Postup

Příprava domácího pesta:
Hrnek sušených rajčata, nasekanou bazalku, hrst piniových oříšků, 2 stroužky česneku a pepř dáme do mixéru a upravíme na požadovanou strukturu. Můžeme přidat i půl hrnku parmazánu. Přidáme 1-2 lžíce olivového oleje dle konzistence.
Příprava štrůdlu:
Listové těsto rozválíme a potřeme domácím pestem. Na potřené listové těsto dáme salám Chorizo a zamotáme do závinu. Poté potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct při 180 stupních na 20 minut.

Jablečný štrúdl

Marie Hlaváčová

Ingredience:

Listové těsto, 6 středních jablek, cukr, vanilkový cukr, skořicový cukr, lžicka skořice, rozinky, vlašské ořechy, vejce

Postup

Vše smícháme a směs zavineme do rozváleného těsta, povrch poté potřeme rozšlehaným vejcem.

Špenátový závin

Petra Darnady

Ingredience:

Anglická slanina, česnek, čerstvý baby špenát, bio sójová omáčka, listové těsto, vejce, sezamová a slunečnicová semínka (na ozdobu)

Postup

Na pánvi si opečeme anglickou slaninu nakrájenou na proužky, pak přidáme česnek nakrájený na plátky a chvíli orestujeme. Poté přidáme omytý a natrhaný čerstvý baby špenát, velmi krátce podusíme, ochutíme bio sójovou omáčkou, odstavíme z plotny. Necháme chvíli vychladnout. Mezitím si vyválíme listové těsto, poklademe zbylou anglickou, pak na to rozprostřeme směs ze špenátu, zabalíme, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem, slunečnicovými semínky a pečeme v předehřáté troubě dozlatova.

Kouzelný tvarůžkový štrúdl

Petra Liberdová

Ingredience:

Celozrnné listové těsto (domácí nebo kupované), vepřová šunka, kyselé zelí, olomoucké tvarůžky, lněné semínko (na ozdobu)

Postup

Listové těsto si rozválíme na plátu a poté na něj klademe vepřovou šunku, kyselé zelí a olomoucké tvarůžky. Zabalíme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme lněným semínkem.

Babiččin pivní štrúdl

Žaneta Kohutová

Ingredience:

Těsto: 500 g hladké mouky, 250 ml piva, špetka soli, tuk na pečení

Náplň: nastrouhaná jablka, skořice, vanilkový cukr, rozinky máčené v rumu, nasekané ořechy

Postup

Připravené těsto si vyválíme na plátu a poté naplníme směsí jablek, skořice, cukru, rozinek a nasekaných ořechů.

Ořechovo-jablečný závin

Marie Musálková

Ingredience:

Listové těsto, 4 hrsti ořechů (část jemně mletá, část posekaná), 2 jablka, 1 lžička skořice, cukr dle chuti

Postup

Směsí naplníme rozválené listové těsto a povrch závinu potřeme vejcem a posypeme hrubě nasekanými ořechy.

Kokosovo-jablečný závin

Marie Musálková

Ingredience:

1 těsto na  závin (tažené listové nebo jogurtové), 600 g strouhaných jablek, 200 g kokosu praženého, 200 g sušených meruňek a datlí, rozinky, 150 g cukru, 3 vyšlehané bílky, skořice

Postup

Jablka, kokos, sušené meruňky a datle, rozinky, cukr, skořici a vyšlehané bílky smícháme a směsí plníme vyválené těsto na závin.

Jemný závin

Marie Musálková

Ingredience:

Listové těsto, 6 jablek, piškotové těsto (1 vejce, 5 PL cukru, 7 PL polohrubé mouky, 4 PL mléka, 1/2 ČL kypřicího prášku), špetka skořice, ořechy

Postup

Listové (štrúdlové) těsto naplníme nastrouhanými jablky, piškotovým těstem, ochutíme skořicí a ořechy a dáme péct.

Tatínkův štrúdl

Božena Embertová

Ingredience:

Těsto: 300 g hladké mouky, 1 ceres, 9 lžic vody, špetka soli

Náplň: jablka (jakékoliv sezónní ovoce, tvaroh, apod.)

Postup

Z ingrediencí vypracujeme vláčné těsto, které následně vyválíme na plátu a poté plníme dle chuti ovocem, tvarohem či jinou náplní

Pizza štrúdl

Daniel Tůma

Ingredience: pizza těsto, 1 menší cibule, 300 g mletého masa, 4 stroužky česneku, 1 mrkev, řapík celeru, 2 lžíce rajského protlaku, 100 g balkánského sýru, strouhanka, sůl, pepř, pizza koření

Postup

Na oleji osmažit najemno nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a celer. Přidat mleté maso a orestovat. Okořenit, přidat protlak a dusit do odpaření přebytečné tekutiny. Po vychladnutí vmíchat sýr a strouhanku. Rozválené těsto poklást masovou směsí, stočit, potřít vejcem a péct při 220°C cca 20 minut.

Štrúdl na slano

Lucie Kalmusová

Ingredience: 400 g těsta, 4 lžíce rajčatové omáčky, 200 g šunky, 200 g nivy, 200 g tučnějšího sýru (typu eidam), malá plechovka kukuřice, kousek pórku, bazalka, vejce na potření, semínka dle chuti

Postup

Těsto rozdělíme na 2 díly, každý zvlášť rozválíme na placku, potřeme rajčatovou omáčkou, poklademe šunkou, na ni nastrouhané sýry, kukuřici, pórek nakrájený najemno a plátky bazalky. Stočíme do štrúdlu, potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou, aby nepraskl, posypeme semínky a upečeme dozlatova.

Podzimní štrúdlík

Julie Matějkovová

Ingredience: listové těsto,  jablka, ořechy, med, mletá skořice

Postup

Jablka, ořechy, med a skořici smícháme a plníme směsí listové těsto.

Tvarohový štrúdl

Julie Matějkovová

Ingredience: Těsto: 250 g hladké mouky, 50 g holandského kakaa, 2 g soli, 10 g moučkového cukru, vanilka, 160 ml vody, 330 g másla
Náplň: 500 g farmářského beskydského tvarohu, moučkový cukr, vanilková dřeň, smetana dle potřeby, rozinky

Postup

Přísady na těsto zpracujeme a poté vyválíme. Plníme směsí tvarohu, moučkového cukru, vanilky, smetany a rozinek.

Hruškový štrúdl

Daniela Nikita Schachlová

Ingredience: Těsto: 250 g hladké mouky, 50 g holandského kakaa, 2 g soli, 10 g moučkového cukru, vanilka, 160 ml vody, 330 g másla
Náplň: hrušková povidla, směs ořechů, moučkový cukr, rum, mandlová mouka, smetana

Postup

Přísady na těsto zpracujeme a poté vyválíme. Plníme směsí hruškových povidel, ořechů, mandlové mouky a smetany. Dochutíme moučkovým cukrem a rumem.

Jablkové štrúdle

Simona Linartová

Ingredience:  Těsto: 2 vejce, 2 lžičky sádla, trocha octa, hladká mouka dle hustoty
Náplň: jablka, strouhanka, rozinky, cukr, mletá skořice, ořechy, vanilkový cukr, rozpuštěné máslo

Postup

Všechny suroviny smícháme a vypracujeme v hladké těsto. Necháme pod teplým hrncem odpočinout. Pak rozdělíme na tři části. Jednu po druhé rozválíme na moukou posypané utěrce do úhledného kola. Potřeme máslem, posypeme strouhankou, jablky, cukrem, rozinkami, sekanými ořechy vlašskými a skořicí, nakonec pokapeme máslem. Opatrně stočíme a dáme na plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C, po upečení potřeme rozpuštěným máslem.